Dags för detox

Det är inte bara hemmet som behöver en vårstädning utan även kroppen. Kom i balans och rensa kroppen med en detoxkur och möt våren med en ny hälsosam anda!

Personliga tränaren Hannah Andersson, som driver bloggen Fashionablefit på Metro Mode, inspirerar oss med sin träning och hälsosamma livsstil. Vi bad Hannah dela med sig av sina bästa tips som ger dig mer energi och ett riktigt hälsolyft inför våren.

Hur förbereder jag mig inför en detox?  
– Först tycker jag att det är viktigt att du gör det för att du just vill rensa kroppen på slaggprodukter och ge den en kickstart. Syftet med en detox är inte en quickfix till viktminskning. Bestäm dig för vilken typ av detox du vill göra, det finns några olika varianter - enbart juicer, juicer och en balanserad blandning av rawfoods. Du kan också göra en enklare vårstädning där du satsar på att äta rent och näringstätt fritt från hårt raffinerad mat och socker. Förbered dig på en resa med fokus på att rena kroppen och vårda den med högkvalitativ näring som ger dig mer energi och vitalitet. Vid extrema detoxkurer bör du undvika hård träning.
Dags för detox
Finns det några biverkningar med att göra en detox?
– En detox kan vara en stor omställning för kroppen vilket kan ge olika typer av biverkningar. Vissa känner av en del huvudvärk och trötthet i början av rensningen. Detta går över och du känner snabbt hur kroppen uppskattar all den näringstäta mat du boostar den med. 

Vad kan jag äta för att få mer energi?
– Personligen förespråkar jag mellanmål. Jag satsar på 4-6 mål om dagen. Med mellanmål undviker jag dippar under dagen och min blodsockerkurva känns balanserad. Rawfood bars, nötter, råriskakor, glutenfria frökex, grönsakstavar med nötsmör eller hummus är perfekt.  

Finns det någonting mer jag kan göra för att maximera effekten?
– Var öppen och lyhörd. En detox kan ge dig en helt ny syn på din kropp och den mat du väljer att boosta den med. Även om en detox är en tillfällig kur skulle jag uppmana dig till att se fördelarna med att se mat som näring. Låt det vara en kickstart till en mer hållbar hälsa.

Dags för detox
Hur bevarar jag effekten av en detox?
– Satsa på att äta så rent så mycket som möjligt. Överdosera med grönt! Drick gröna drinkar några gånger i veckan. Drick grönt te och örtte några gånger om dagen och drick mycket vatten. Några av de rutiner som du har under din detox är saker du skulle kunna fortsätta med senare också. Hitta en bra balans och försök att lämna "allt eller inget” tänket bakom dig. Sträva efter ett helhetstänk med hållbara resultat.

 


TIPS!
Skrubba kroppen för att effektivisera utrensningen och ge huden en vacker och hälsosam lyster. Skrubba i cirkulerade rörelser nerifrån och upp mot hjärtat. Återfukta med rogivande oljor som lugnar alla dina sinnen.
 
Words by: Photographs by: Hannah Andersson