STOCKHOLMS MODEVECKA

Stockholms modevecka är över för den här gången! Vi bad Malin Lundberg, chefredaktör för tidningen Plaza Kvinna, att sammanfatta veckan och ge oss de största trenderna.

Hur skulle du sammanfatta modeveckan?
– Tre dagar, nästan 30 visningar och dubbelt så många olika trender. En konceptuell och kreativ modevecka med en massa nya up-and-coming-snackisar!

Vilken visning blev veckans snackis?
– Här på redaktionen var det tveklöst Björn Borgs visning stylad av Bea Åkerlund. En oerhört välstylad och snygg visning med fantastisk casting och fenomenal scenografi och koreografi. En fashionabel fullträff! Även Isabell Yalda Hellysaz visir-glasögon fortsatte att fascinera. 

Vilken var din favoritvisning?
– Jag gillade verkligen Whyreds visning. Den kändes oerhört välskräddad och härligt internationellt gångbar med sina långa längder som bar spår av origami- och asien-influenser. Att Roland Hjort valt att leka med själva loggan Whyred, där det röda gick igenom i visningens accenter och accessoarer, kändes lite extra kul i en annars ganska damig kollektion med rockiga och asiatiska inslag. Jag gillade även BACK. En best of-kollektion med allt som BACK gör så himla bra.

Hetaste kändisen front row?
– Kanske var det Rebecca & Fiona som satt precis bredvid mig på Ida Sjöstedts visning. Trots att de hade stylat om Ida-plaggen de hade på sig själva till showens ära (de var tydligen alldeles för långa och hade därför fått ta till stora säkerhetsnålar) visade de stark eufori över Ida Sjöstedts vår/sommar 15-kollektion. En kollektion som var en hyllning till 90-talets alla prom queens med glitternostalgi; en ren konceptuell dröm. 

Vilken visning hade den coolaste catwalken?
– Den här modeveckan hade många designers tänkt lite annorlunda och det var därför inte enbart catwalks som stod på agendan. Dagmar bjöd in till Vin & Spritmuseet för en modevisuell rundtur med guidning i hörlurar, medan Filippa K gjorde repris på föregående säsong med sin snyggt avskalade installation, den här gången på Tändstickspalatset. Cheap Monday bröt alla barriärer på Forsgrenska badet, en kreativ visning som avslutades med att alla modeller hoppade i vattnet. Men coolast var definitivt Björn Borg med sin video game-inspirerade catwalk i coola Bergsrummet på Skeppsholmen.

Vilken trend kommer du att satsa på nästa vår och sommar?
– Jag kommer att satsa på alla nya, långa längder; som perfekt svepande långa byxor och inte minst alla nya kimono- och kaftanmodeller som ger ett snyggt och nonchalant fashion-statement. 

Vilket plagg tror du blir det viktigaste?  
– Om man ska basera det på modeveckan som gått är det inte helt lätt att avgöra. Det var till synes precis lika många visningar och designers som antalet olika figurerande trender. Men att vi kommer att få se en hel del långa kaftan- och kimonomodeller, vilket syntes främst hos Diana Orving och Whyred, är tveklöst. Vi kommer även gå en skimrande säsong till mötes, gärna med glittrande paljetter, vilket såväl Ida Sjöstedt, som J.Lindeberg och Valerie visade tydligt.

Var det någon makeup- eller hårstil som du fastnade för lite extra?
– BACK går som vanligt sin egen väg och hade klippt alla sina modeller, inklusive sig själv, i något som hon valde att kalla en frisyr-frisyr: BACKcomb. Självklart fastnar man för någon som löper hela linan ut. Annars tyckte jag den bohemlyxiga looken hos Hunkydory med ditmålade fräknar och bruna linser var klart supersnygg – så vill man ju se ut!

Words by: Photographs by: Getty Images, Björn Borg, Malin Lundberg & Oriflame Editorial Team